Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2021-2027

PODPROGRAM 2024

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
osoby z niepełnosprawnościami, osoby w kryzysie bezdomności, obywatele państw trzecich, osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności marginalizowanych, jak Romowie ) pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11

  OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  grudzień 2021 – wrzesień 2027

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Siedlcach  [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa mazowieckiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

 KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej17, tj. 2 056,40 zł  dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 zł dla osoby w rodzinie
  2. Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w Podprogramie 24
    Kwalifikowanie odbiorców końcowych do pomocy żywnościowej w ramach Programu jest możliwe na
    podstawie:- skierowań, wydawanych osobom uprawnionym przez ośrodki pomocy społecznej w gminie zamieszkania, list osób zakwalifikowanych, przekazywanych przez ośrodki pomocy społecznej do właściwych OPR/OPL,
    pod warunkiem uzyskania zgody osób ujętych na listach – oświadczeń składanych przez osoby w kryzysie bezdomności bezpośrednio w OPR/OPL

Zasady przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym:

Forma przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym: paczki żywnościowe, posiłki. Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2024

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

Zestaw na Podprogram 2024 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości
ok. 39,6 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
Groszek z marchewką 2 kg,
Koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
Dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukru 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe
Makaron jajeczny świderki 3 kg,
Mąka pszenna 4 kg,
Kasza jęczmienna 2 kg21,
Płatki owsiane 1,50 kg
Herbatniki maślane 0,60 kg
Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
Mleko UHT 7 l,
Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
Szynka wieprzowa mielona 1,50 kg,
Szynka drobiowa 1,50 kg,
Pasztet wieprzowy 0,64 kg,
Szprot w oleju 0,85 kg.
5) Cukier
Cukier biały 4 kg,
Miód nektarowy wielokwiatowy 0,80 kg,
6) Tłuszcze
Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
Fasolka po bretońsku 2 kg.

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2024 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno
dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2024.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2024, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 31 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych. W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe) dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi i osób starszych dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

Źródło: Wytyczne Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczące działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2024

 

Wytyczne_PP2024_zmiany_luty_2025_kwalifikowanie.pdf